powrót

Askorbinian sodu E301

Opis

Askorbinian sodu jako dodatek spożywczy może pełnić funkcję przeciwutleniacza, regulatora kwasowości i stabilizatora. Dzięki wolniejszemu reagowaniu z azotynami stosowany jest zamiast kwasu askorbinowego w solankach peklujących. Przedłuża trwałość żywności.

Wykazuje działanie synergiczne i przeciwutleniające, chroniąc produkty żywnościowe przed jełczeniem i brunatnieniem. Utrwala naturalną barwę wielu produktów, sprzyja tworzeniu stabilnej barwy mięsa i przyspiesza proces peklowania. Polepsza jakość mąki. Zwiększa trwałość tłuszczów. Utrzymuje klarowność soków i wina oraz zapobiega zmianie zapachów. Wzbogaca produkty spożywcze w zawartość witaminy C.


Firma Intermik informuje, iż mogą występować różnice pomiędzy maszynami przedstawionymi na stronie internetowej, a oferowanymi w sprzedaży, spowodowane zmianami konstrukcyjnymi bądź indywidualnymi życzeniami klienta.