powrót

Żelatyna

Opis

Żelatyna jako dodatek spożywczy pełni funkcje teksturotwórcze. Stosowana jako substancja żelująca, zagęstnik, stabilizator, emulgator, substancja pianotwórcza, nośnik oraz substancja do stosowania na powierzchnię. Pełni również funkcję koloidu ochronnego, środka wiążącego i klarującego. Może być wykorzystana jako składnik wzbogacający produkty dietetyczne w białko oraz jako nośnik składników odżywczych.

Stosowana jest w słodyczach i innych wyrobach cukierniczych, galaretkach, deserach i lodach.

W przemyśle mleczarskim stosowana do wyrobu jogurtów smakowych i produktów na bazie twarogu oraz topionego sera. W przemyśle mięsnym, drobiarskim, rybnym i garmażeryjnym, stosowana do produkcji galaret, szynek konserwowych i konserw oraz glazurowania produktów mięsnych oraz do wytwarzania powłok ochronnych wędlin bezosłonkowych. Stosowana również w przemyśle piekarskim  i koncentratów oraz jako środek klarujący soki, wina i miody pitne.



Firma Intermik informuje, iż mogą występować różnice pomiędzy maszynami przedstawionymi na stronie internetowej, a oferowanymi w sprzedaży, spowodowane zmianami konstrukcyjnymi bądź indywidualnymi życzeniami klienta.