TENDERYZATOR Т - 600
Opis
Tenderyzator przeznaczony jest do zmiękczenia, zwiększenia plastyczności naciętych elementów mięsnych w celu zwiększenia powierzchni wchłaniania solanki. W efekcie tego zabiegu mamy większą wydajność końcową wyrobu. Stosowane jest do takich produktów jak: szynka, mięso kulinarne, steki, sznycle.
Charakterystyka:
Mechanizm tenderyzacji – wałki do nacinania powierzchni.
Wykonanie konstrukcyjne całkowicie ze stali kwasoodpornej.
W zależności od rodzaju produkcji można stosować następujące konfiguracje wałów:
- Dwa wały nacinające
Przeznaczenie: do dwustronnego nacinania mięśni.
Rodzaj produktu: szynka, szynka konserwowa, szynka w foremkach (z kawałków, z mięśni). Wałek nacinający na górze i na dole.
2. Wałek nacinający, pełny wał z tworzywa na dole
Przeznaczenie: do jednostronnego nacinania mięśni.
Rodzaj produktu: szynka z kawałków mięsa (na przykład: szynka chłopska), klops z boczku, również ze skórką.
3. Nakłuwający wałek na górze, pełny wał z tworzywa na dole
Przeznaczenie: do jednostronnego nakłucia tkanki łącznej boczku.
Rodzaj produktu: boczek.
Wyposażenie standardowe:
- Koła do przemieszczenia urządzenia.
- Dwa kompletne wały nacinające ø 100 mm z nożami (głębokość nacięcia – 15 mm).
- Kompletny wał z tworzywa ø 95 mm.
- Panel sterowania.
Firma Intermik informuje, iż mogą występować różnice pomiędzy maszynami przedstawionymi na stronie internetowej, a oferowanymi w sprzedaży, spowodowane zmianami konstrukcyjnymi bądź indywidualnymi życzeniami klienta.